Sierpień 20, 2019
HOT!
  • Home
  • Biznes
  • Wyposażenie gastronomii – postaw na wysoką jakość
Styczeń 22, 2019

Wyposażenie gastronomii – postaw na wysoką jakość

Autor 0 328 Views

Dlaczego jakość wyposażenia gastronomicznego jest tak ważna?

Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii nie powinniśmy decydować się na niesprawdzone rozwiązania. Od tego, jaki sprzęt wybierzemy, zależy jakość potraw, szybkość ich wydawania oraz sukces całego biznesu. Bardzo dobrze, jeśli mamy dostęp do szerokiej bazy producentów krajowych oraz zagranicznych i możemy porównać oferty. Dzięki temu bez problemu znajdziemy urządzenia, meble oraz akcesoria, które sprawdzą się w małych oraz dużych lokalach. To, jakie wyposażenie wybierzemy, jest również uzależnione od rodzaju potraw, które chcemy serwować.

Zakup wyposażenia gastronomicznego – na co zwrócić uwagę?

Wybierając wyposażenie gastronomiczne, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, funkcjonalność oraz trwałość urządzeń. Bardzo ważne jest to, aby mogły one działać bezawaryjnie przez długi czas. Urządzenia muszą zapewnić odpowiednią temperaturę przechowywania, obróbki oraz odpowiednie warunki higieniczne. Musimy się liczyć z tym, że profesjonalne sprzęty nie będą tanie. Dlatego bardzo ważne jest przemyślenie naszych potrzeb oraz możliwości zastosowania sprzętu.

Jednymi z najważniejszych elementów wyposażenia się urządzenia grzewcze. Należy jednak pamiętać, że każdy sprzęt jest przeznaczony do placówek o odmiennych profilach działalności. Konieczna jest wytrzymała konstrukcja, bardzo wysoka jakość wykonania oraz zastosowanie najnowocześniejszych technologii. Dzięki temu możliwa jest różnorodna obróbka termiczna żywności.

Najpopularniejsze i najbardziej przydatne urządzenia grzewcze to kuchnie, taborety i patelnie gastronomiczne, bemary, piece, grille, kotły warzelne i inne. Wszystkie urządzenia powinny być przeznaczone do profesjonalnego, intensywnego użytkowania w lokalach gastronomicznych. W większości przypadków dobrze sprawdzi się wykończenie w postaci odpornej stali nierdzewnej.

Prowadząc restaurację, nie obędziemy się również bez naczyń gastronomicznych. Każdy właściciel powinien zadbać o wysokiej jakości naczynia, a przede wszystkim różnej wielkości garnki. Na sam początek korzystne będzie zakupienie całego zestawu garnków. Dzięki temu znacznie zaoszczędzimy, a z czasem, prowadząc kuchnię, sprecyzujemy nasze dalsze potrzeby. Na pewno przydadzą nam się również różnej wielkości pojemniki ze stali nierdzewnej, rondle, misy oraz naczynia żeliwne.

Każdy z lokali gastronomicznych powinien posiadać również wysokiej klasy urządzenia chłodnicze. Niezbędne są różnego rodzaju chłodziarko-zamrażarki, dzięki czemu możemy właściwie przechowywać produkty oraz potrawy. Konieczne należy również zadbać o stoły chłodnicze z blatem wykonanym z najwyższej jakości materiału. Taki blat nie ulega korozji oraz jest bardzo łatwy w utrzymaniu wysokiego stopnia czystości.

Jeśli chcemy, aby lokal gastronomiczny funkcjonował sprawnie, nie możemy zapomnieć o pomocniczych urządzeniach. To przede wszystkim roboty kuchenne, miksery, krajalnice i inne maszyny. Wybór konkretnych modeli musimy uzależnić od tego, jakie czynności będą najczęściej wykonywane w lokalu.

  Biznes