Kawa pochodzi z Etiopii i była tam znana już od I tysiąclecia p.n.e. Jest napojem przygotowywanym z palonych, zmielonych ziaren kawowca i najczęściej podaje się ją na gorąco. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku i od tego czasu zdążyła podbić serce niemal każdego. Dzisiaj należy do najpopularniejszych używek, a wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka tego aromatycznego napoju.
Trochę historii
Dawne sposoby parzenia kawy różniły się od tych, które wykorzystujemy współcześnie. Kawę początkowo gotowano z dodatkiem masła i soli. Dopiero później sposób jej przyrządzania zmienił się na ten, znany nam współcześnie. Chociaż kawa nie miała łatwych początków, a jej spożywanie, ze względu na właściwości pobudzające, było początkowo zakazywane, z czasem zwyczaj ten rozpowszechnił się od Afryki, przez Bliski Wschód, po Europę.
Pierwszą kawiarnię otwarto w 1554 roku w Stambule, a do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku za sprawą Turków. Dawniej picie kawy było rytuałem, a w XIX wieku w Polsce, kawiarz był niezbędnym członkiem służby domowej, później zwyczaj ten spowszedniał. Dzisiaj, coraz częściej wracamy do celebrowania chwil z filiżanką esencjonalnej kawy, a popularność miejsc, w których niepodzielnie królują bariści, czyli niejako „potomkowie” kawiarzy, stale rośnie.
Barista
Na świecie jest wiele gatunków kawy i niezliczona ilość sposobów jej parzenia, jednak przyrządzenie doskonałego napoju wymaga wiedzy i doświadczenia. Zatem kurs baristyczny jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy pragną nie tylko pogłębić swoją wiedzę na temat kawy, ale także nauczyć się rozróżniać gatunki i wydobywać z nich najdoskonalsze, czyste aromaty przez dobór odpowiednich metod parzenia. Szkolenie dla baristów pozwala doskonalić swoje umiejętności w zakresie przyrządzania kawy i jej podawania. Mogą się na nie zapisać zarówno początkujący, jak i bariści z wieloletnim doświadczeniem, którzy chcieliby doskonalić swoje umiejętności lub je poszerzać o nowe, nieznane dotąd sposoby przyrządzania kawy.
Kurs baristyczny, czyli kawa w pigułce
Zapisując się na profesjonalny kurs baristyczny możesz zyskać szeroką wiedzę na temat przyrządzania kawy, przekazaną w przystępny sposób i utrwaloną przez ćwiczenia praktyczne pod okiem prawdziwych mistrzów parzenia kawy. Szkolenie dla baristów pomoże Ci zapoznać się z wieloma gatunkami kawy, nauczy je rozpoznawać, doceniać zalety i wydobywać ich naturalny aromat, który zachwyci kubki smakowe każdego smakosza. Nauczysz się przyrządzać kawę na wiele różnych sposobów i w ten sposób pokazywać wielowymiarowość aromatów i smaków ukrytych w tym czarnym trunku. Z kolei nauka przygotowywania kaw artystycznych sprawi, że Twoja kawa będzie nie tylko ucztą dla podniebienia, ale też prawdziwym rajem dla oczu.
Kawa i co dalej?
Szkolenie dla baristów ma na celu nie tylko naukę o kawie, ale także przekazanie wiedzy o specjalistycznym sprzęcie do parzenia tego napoju, popularnych dodatkach do kawy i obsłudze klienta, która nie może być obca żadnemu bariście. Kurs baristyczny pozwoli Ci zdobyć wiedzę na temat obsługi profesjonalnego sprzętu wykorzystywanego w kawiarniach i dbania o niego w taki sposób, żeby kawa parzona z jego pomocą zachowywała swoje najlepsze właściwości. Będziesz mógł również poznać wiele rodzajów mleka, które są wykorzystywane jako popularny dodatek do kawy. Nauczysz się je odróżniać i łączyć z rodzajami kawy, tak aby całość stanowiła spójną, ale zaskakującą propozycję. Dowiesz się również, jak profesjonalnie obsługiwać klientów, rozmawiać z nimi i spełniać ich oczekiwania, co pozwoli Ci wykorzystywać swoje umiejętności w praktyce i będzie ogromnym atutem na rynku pracy.
Kurs baristyczny może być pierwszym krokiem na ścieżce kariery baristy, bądź pogłębieniem zdobytej już wiedzy. Pomaga nabyć umiejętności niezbędne do przyrządzania prawdziwej, aromatycznej kawy, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy i każdemu z nich da chwilę zwyczajnej radości przy filiżance gorącego napoju.