Przewóz żywności wymaga spełnienia znacznie większej ilości przepisów i norm niż w przypadku innych produktów. Ze względu na konieczność dostosowania odpowiedniej temperatury, często wykorzystuje się transport chłodniami. Zapewnia to bezpieczeństwo przewożonych towarów bez względu na odległość i temperaturę powietrza panującą danego dnia. O czym nie warto zapominać, decydując się na zlecenie przewozu żywności?
Dopasowanie warunków do wymagań produktów żywnościowych
W zależności od tego, jakie produkty zamierzamy przewozić, samochód spełniać musi odpowiednie warunki. Każdy produkt, który wymaga specjalistycznego przewożenia w warunkach chłodniczych, posiada stosowną informację na opakowaniu, dotyczącą temperatury, w jakiej może być on przewożony. Dopasowanie warunków do wymagań produktów żywnościowych pozwala dostarczyć je we wskazane miejsce bez żadnych strat. Wykorzystując transport chłodniami pozwalającymi na dopasowanie i monitorowanie temperatury, mamy pewność, że przewożona żywność jest świeża i w pełni bezpieczna dla osób ją spożywających.
Zapoznanie się z zasadami przewozu w poszczególnych krajach
Każdy kraj, w tym również Polska posiada odpowiedni dokument, w którym znaleźć możemy zasady przewozu żywności. Importując, bądź eksportując żywność, warto dokładnie zapoznać się z warunkami, jakie muszą zostać spełnione zarówno w kraju, do którego bądź z którego przewozimy produkty spożywcze. Jeśli podczas transportu przekroczone zostają granice także innych państw, należy zwrócić uwagę na zasady, które w nich obowiązują. Choć umowa ATP dotycząca przede wszystkim produktów świeżych, o krótkiej dacie przydatności do spożycia, obowiązuje w większości europejskich krajów, warto starannie zaplanować każdy przejazd międzynarodowy. Pozwoli to uniknąć niejednokrotnie kosztownych konsekwencji wynikających z niedostosowania pojazdu do obowiązujących zasad.
Uzyskanie stosownych pozwoleń
Transport chłodniami umożliwia przewóz przede wszystkim świeżej żywności, w tym różnego rodzaju mięs. Aby móc bezpiecznie, a przede wszystkim całkowicie legalnie przewozić tego typu artykuły należy pamiętać o posiadaniu stosownych pozwoleń.
Najważniejszym z nich, w przypadku posiadania samochodu typu chłodnia, jest uzyskanie zgody Sanepidu, do wykorzystywania pojazdu do przewozu żywności. Choć zgoda ta z reguły wydawana jest z automatu po zgłoszeniu samochodu do odpowiedniej placówki, jej brak wiązać może się z przykrymi konsekwencjami.
Dodatkowo, jeśli transport chłodniami polegać ma na przewożeniu różnego rodzaju mięs, pojazd musi uzyskać zgodę Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego.
Troska o odpowiednią czystość pojazdu
Bardzo istotną kwestią w kontekście przewozu żywności jest troska o czystość pojazdu. Niezależnie czy mamy do czynienia z pojazdem typu chłodnia, czy każdym innym samochodem wykorzystywanym do transportu produktów spożywczych należy bezwzględnie przestrzegać jego czystości. Mowa tu nie tylko o zewnętrznej części pojazdu, ale przede wszystkim wnętrz, które mają kontakt z żywnością. Najlepszym rozwiązaniem jest sprzątanie samochodu po każdym przewozie.