5 sierpnia, 2022
HOT!
  • Home
  • Biznes
  • Sprzątanie w gastronomii – wybierz skuteczne środki czystości
23 lipca, 2021

Sprzątanie w gastronomii – wybierz skuteczne środki czystości

Autor 0 35 Views

Lokal gastronomiczny to miejsce, gdzie obok dobrej kuchni i miłej obsługi czystość jest absolutnym priorytetem. W jej utrzymaniu pomogą nam profesjonalne środki czyszczące, a także odpowiedni sprzęt. Jakie produkty wybrać, aby utrzymać czystość na najwyższym poziomie?

Chemia dla gastronomii — jak wybrać produkty, które pomogą utrzymać czystość w lokalu?

Środki czyszczące, których używamy w naszym lokalu, powinny być dostosowane do rodzaju powierzchni. W przypadku szkła zaleca się wybieranie produktów bez acetonu i kwasów, które mogą je zmatowić. Z kolei gdy mówimy o czyszczeniu płyt ceramicznych cieszących się dużą popularnością w gastronomii, powinniśmy postawić na profesjonalne środki czyszczące, które nie rysują ich powierzchni i nie zostawiają smug.

Przy zakupie profesjonalnych produktów powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na to, jaką powierzchnię będziemy czyścić. W przypadku lokali gastronomicznych ważne jest również to, aby środki były na tyle skoncentrowane i miały taką siłę działania, która pozwoli na usunięcie nawet najbardziej problematycznych zabrudzeń (np. zasadowe środki do intensywnego czyszczenia).

Jeśli w naszym lokalu posiadamy automaty do lodów, bitej śmietany, krajalnice, czy bemary będziemy musieli zaopatrzyć się również w profesjonalne środki czyszczące do tego typu sprzętów. Na szczęście chemia dla gastronomii pomaga rozpuścić resztki jedzenia i tłuste, trudne do usunięcia plamy.

Osobną grupą produktów stanowią produkty do czyszczenia sztućców oraz zastawy stołowej. Chemia dla gastronomii pomoże nam w usunięciu tłuszczu i innych zabrudzeń, a także dezynfekcję. Dzięki temu na stoły naszych gości trafią nieskazitelnie czyste i odkażone sztućce oraz zastawa stołowa.

Efektywne sprzątanie pozwalające na obniżenie kosztów

Odpowiednio dobrane środki czyszczące powinny pozwolić nam nie tylko na efektywne, ale i ekonomiczne sprzątanie. Czym kierować się przy ich zakupie, aby obniżyć koszty?

Po pierwsze należy pamiętać, że zmniejszanie kosztów nie powinno iść w parze z niższym poziomem czystości. Pamiętajmy, że goście oceniają nie tylko jakość serwowanych dań, czy obsługę. Poniżej podano kilka wskazówek, które pomogą nam zoptymalizować koszty bez uszczerbku na jakości sprzątania.

  • Kupujmy produkty w większych, ekonomicznych opakowaniach. Ich zakup pomoże nam również w zaoszczędzeniu pieniędzy (i czasu), które wydajemy na dostawę, jeśli często zamawiamy chemię dla gastronomii w małych opakowaniach.
  • Zapoznajmy się ze sposobem dozowania środków przed ich użyciem. Jeśli stosujemy zasadę „na oko”, może okazać się, że ilość zużywanego przez nas produktu jest zbyt duża.
  • Wybierajmy bardziej skoncentrowane środki czystości — dzięki temu będziemy mogli uzyskać dobry efekt, zużywając mniejszą ilość produktu.

Przy wyborze środków czyszczących ważna jest nie tylko siła ich działania, czy możliwość obniżenia kosztów. Niezwykle istotne jest również zapewnienie bezpieczeństwa naszym pracownikom i gościom. Dlatego warto szukać chemii dla gastronomii z certyfikatem bezpieczeństwa.

  Biznes