Coraz większa liczba osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest w codziennym życiu troska o środowisko naturalne. Warto jednak pamiętać o niej także prowadząc działalność gospodarczą, wdrażając ekologiczne i przyjazne naturze rozwiązania. Przykładem dobrej, proekologicznej inwestycji dla właścicieli barów i restauracji są sztućce wielokrotnego użytku wykonane z WPC.
Czym są sztućce z WPC?
Sztućce z WPC, czy też sztućce z włókna drzewnego wykonywane są z kompozytu drewniano-polimerowego. Dzięki takiej metodzie produkcji do absolutnego minimum ograniczane są udziału tworzywa sztucznego w produkcie, co oznacza większość korzyść dla środowiska naturalnego.
Oczywiście, materiał, z jakiego wykonane są sztućce jest w pełni bezpieczny i dopuszczony do kontaktu z żywnością, a pro-ekologiczne właściwości tychże sztućców nie są jedyną ich zaletą. Sztućce takie można bowiem wykorzystywać wielokrotnie – nie tracą one swoich właściwości nawet po wielokrotnym procesie ich mycia oraz suszenia. Przeznaczone są one zarówno do potraw zimnych, jak i gorących, a dzięki wysokiej jakości wykonania świetnie sprawdzą się w różnego rodzaju punktach gastronomicznych. Obecnie sztućce wykonane z kompozytu drewniano-polimerowego stanowią najważniejszą alternatywę dla tradycyjnych plastikowych sztućców.
Dlaczego warto wprowadzić sztućce z WPC w restauracji lub barze?
Sztućce z WPC mogą zostać wprowadzone w praktycznie każdej restauracji, czy też barze. Dzięki odpowiedniej wytrzymałości i sztywności można bowiem zaoferować je klientom zarówno jako alternatywę dla plastikowych sztućców dostarczanych z zamówieniem na wynos, jak i do tych tradycyjnych, podawanych z posiłkiem w restauracji. Ich niewątpliwą zaletą jest estetyczny wygląd, który doskonale skomponuje się z wystrojem i podkreśli wnętrze niejednej restauracji.
Ponieważ nadają się one do zmywania w zmywarkach, każdy komplet sztućców z łatwością wykorzystać można ponownie. Również klient, który otrzyma posiłek na wynos wraz z kompletem takich sztućców może po prostu oczyścić je i nadal używać – będzie to dodatkowym plusem każdego posiłku. Sztućce wielokrotnego użytku spełniają wszelkie niezbędne normy i posiadają odpowiednie certyfikacje, dlatego też są produktami w pełni dostosowanymi do stosowania w lokalach gastronomicznych.
Sztućce z WPC – wygoda, oszczędność i ekologia
Plastikowe sztućce należy wyrzucić po pierwszym użyciu, a to oznacza spore koszta dla każdej restauracji – regularnie uzupełniać wszak trzeba zapasy. Wykonane z kompozytu drewniano-polimerowego sztućce można zaś użytkować wielokrotnie (przetrwają nawet 125 cykli mycia w zmywarce), co oznacza nie tylko więcej korzyści dla środowiska naturalnego, ale i spore oszczędności. Nawet jeden zestaw sztućców posłuży bowiem długi czas. Dodatkowo sztućce z WPC są znacznie wygodniejsze w użytkowaniu, niż ich plastikowe odpowiedniki – to zaś oznacza większy poziom zadowolenia klienta.
Podsumowując, ekologiczne sztućce z WPC to świetny wybór dla każdego lokalu gastronomicznego. Zapewnią one masę korzyści przy naprawdę niskich kosztach, a także cechują się niewątpliwymi walorami estetycznymi, które dodatkowo uprzyjemnią posiłek.